Αν και το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας θα πρέπει να είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε συσκευή, έχει φτιαχτεί για να φαίνεται από φυλλομετρητές (browser) που υποστηρίζουν διεθνή πρότυπα σχεδίασης. Αν είναι δυνατόν σας συνιστούμε να αναβαθμίσετε τον φυλλομετρητή σας σε έναν πιο πρόσφατο, όπως τον Firefox, τον Opera, τον Safari ή και άλλους.

Δήλωση προσβασιμότητας

Αυτή είναι η επίσημη δήλωση προσβασιμότητας για το www.mastakas.gr. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή σχόλιο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το σχεδιαστή του δικτυακού τόπου στην ηλεκτρονική διεύθυνση support[at]runaway|gr.

Συμμόρφωση προτύπων

  1. Όλες οι ιστοσελίδες στον δικτυακό τόπο αυτό είναι εγκεκριμένες από το Bobby AAA συμβαδίζοντας με όλες τις οδηγίες Bobby. Αυτό είναι πάντα ένα ζήτημα κρίσεως, καθώς πολλά χαρακτηριστικά μπορούν να εκτιμηθούν και πολλά όχι. Σύμφωνα με την επισκόπηση των οδηγιών που έγινε, εκτιμάται ότι οι ιστοσελίδες συμμορφώνονται στα πρότυπα.
  2. Οι ιστοσελίδες στον δικτυακό τόπο είναι εγκεκριμένες από το WCAG AAA συμβαδίζοντας με όλες τις οδηγίες προτεραιότητας 1, 2 και 3 του W3C Web Content Accessibility Guidelines. Εκ νέου, αυτό είναι πάλι ένα ζήτημα κρίσεως, πολλές οδηγίες είναι σκοπίμως ασαφείς και δε μπορούν να ελεγχθούν αυτόματα. Έχοντας κάνει επισκόπηση όλων των οδηγιών, έχουμε την πεποίθηση ότι όλες αυτές οι ιστοσελίδες είναι συμβατές.
  3. Όλες οι ιστοσελίδες στον δικτυακό τόπο αυτό είναι εγκεκριμένες από το Section 508 συμβαδίζοντας με όλες τις Section 508 οδηγίες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης Η.Π. Εκ νέου ένα ζήτημα κρίσεως. Έχοντας κάνει επισκόπηση όλων των οδηγιών, έχουμε την πεποίθηση ότι όλες αυτές οι ιστοσελίδες είναι συμβατές.
  4. Όλες οι σελίδες σε αυτόν τον δικτυακό τόπο θεωρούνται έγκυρες XHTML 1.1. Αυτό δεν πρόκειται για ζήτημα κρίσεως. Ένα πρόγραμμα μπορεί να προσδιορίσει με 100% ακρίβεια αν μια σελίδα είναι έγκυρη XHTML. Για παράδειγμα, ελέγξτε την XHTML εγκυρότητα αυτής της σελίδας.
  5. Όλες οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν επισημείωση εννοιολογικής δόμησης (structured semantic markup). Ετικέτες H1 ή H2 χρησιμοποιούνται για τους τίτλους, ετικέτες H3 για τους υπότιτλους. Παραδείγματος χάριν, σε αυτήν την σελίδα, οι χρήστες JAWS μπορούν να παραλείψουν το επόμενο μέρος της δήλωσης προσβασιμότητας πατώντας ALT+INSERT+3.
  6. Όλες οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν έγκυρα cascading style sheets για οπτική διάταξη. Παραδείγματος χάριν, ελέγξτε την CSS εγκυρότητα αυτής της σελίδας.

Κάθε ιστοσελίδα σε αυτόν τον δικτυακό τόπο έχει κατασκευαστεί με έγγυρο HTML 1.1έγγυρο CSS και πληρεί ΤΡΙΠΛΟ-A επίπεδο προσβασιμότητας.

  • Valid XHTML 1.1!
  • Valid CSS!
  • Level Triple-A conformance icon,  W3C-WAI Authoring Tool Accessibility Guidelines 1.0

Σύνδεσμοι

  1. Πολλοί σύνδεσμοι έχουν προσδιοριστικούς τίτλους οι οποίοι περιγράφουν λεπτομερώς τον σύνδεσμο, εκτός εάν το κείμενο του συνδέσμου ήδη περιγράφει πλήρως το στόχο (όπως ο τίτλος ενός άρθρου).
  2. Οι σύνδεσμοι διατυπώνονται ώστε να βγαίνει νόημα από το περιεχόμενο.
  3. Οι σύνδεσμοι προς εξωτερικούς δικτυακούς τόπους σημειώνονται από ενδεικτικό εικονάκι .

Εικόνες

  1. Όλες οι εικόνες σε αυτόν τον δικτυακό τόπο περιλαμβάνουν ALT ιδιότητες. Τα γραφικά που είναι καθαρά διακοσμητικά περιλαμβάνουν κενές ALT ιδιότητες.
  2. Οι σύνθετες εικόνες περιλαμβάνουν LONGDESC ιδιότητες ή inline περιγραφές για να εξηγήσουν την σπουδαιότητα κάθε εικόνας σε χρήστες με προβλήματα όρασης.

Αρχεία PDF

Τα αρχεία Adobe® Acrobat® Portable Document Format (PDF) σε αυτόν τον δικτυακό τόπο επιτρέπουν βασική προσβασιμότητα όσο αυτό είναι εφικτό.

Για πιο λεπτομερείς οδηγίες για την προσβασιμότητα των αρχείων PDF, παρακαλούμε επισκευθείτε το τμήμα του δικτυακού τόπου της Adobe για την προσβασιμότητα του Acrobat.

Για να μπορέσετε να δείτε PDF αρχεία θα χρειαστείτε τον Adobe Reader. Μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ.

Κατεβάστε τον Adobe Reader

Οπτικός σχεδιασμός

  1. Ο δικτυακός τόπος αυτός χρησιμοποιεί cascading style sheets για την οπτική διάταξη.
  2. Ο δικτυακός τόπος αυτός χρησιμοποιεί σχετικά μεγέθη γραμματοσειράς, συμβατά με την επιλογή “καθορισμός μεγέθους κειμένου” που υπάρχει σε οπτικούς φυλλομετρητές.
  3. Το περιεχόμενο κάθε σελίδας παραμένει ευανάγνωστο ακόμα και αν ο φυλλομετρητής ή η συσκευή φυλλομέτρησης δεν υποστηρίζει καθόλου style sheets.
  4. Η εμφάνιση του περιεχόμενου κάθε ιστοσελίδας προσαρμόζεται ανάλογα με την συσκευή εξόδου, π.χ. σε μία εκτυπωμένη σελίδα “αποκρύπτεται” άσκοπη για το μέσον πληροφορία όπως το μενού πλοήγησης, το χρώμα στους συνδέσμους, χρώματα και σχέδια υπόβαθρου κλπ.
  5. Για θέματα ευχρηστίας, υπάρχει συνέπεια στον τρόπο που εμφανίζονται όλοι οι σύνδεσμοι, π.χ. μόνο με κόκκινο χρώμα.

Αναφορές προσβασιμότητας

  1. W3 οδηγίες προσβασιμότητας, οι οποίες δικαιολογούν το λόγο ύπαρξης κάθε οδηγίας.
  2. W3 τεχνικές προσβασιμότητας, οι οποίες εξηγούν πως εφαρμόζεται κάθε οδηγία.
  3. W3 λίστα ελέγχου προσβασιμότητας, ένας οδηγός προσβασιμότητας για ...πολυάσχολους σχεδιαστές.
  4. U.S. Federal Government Section 508 οδηγίες προσβασιμότητας.

Λογισμικό προσβασιμότητας

  1. JAWS, ένα πρόγραμμα ανάγνωσης για Windows. Διατίθεται δοκιμαστική έκδοση περιορισμένου χρόνου.
  2. Home Page Reader, ένα πρόγραμμα ανάγνωσης για Windows. Διατίθεται δοκιμαστική έκδοση.
  3. Lynx, ενας δωρεάν φυλλομετρητής κειμένου για τυφλούς χρήστες με ανανεώσιμη προβολή Braille.
  4. Links, ένας δωρεάν φυλλομετρητής κειμένου για χρήστες με χαμηλό εύρος ζώνης.
  5. Opera, φυλλομετρητής με πολλές λειτουργίες προσβασιμότητας, συμπεριλαμβανομένης τη μεγέθυνση κειμένου, stylesheets, απόκρυψη/εμφάνιση εικόνων. Διατίθεται δωρεάν έκδοση. Συμβατό με Windows, Macintosh, Linux και μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα.

Υπηρεσίες προσβασιμότητας

  1. Bobby, μια δωρεάν υπηρεσία για να αναλύσετε την πληρότητα ιστοσελίδων στις οδηγίες προσβασιμότητας. Διατίθεται και πλήρης εμπορική έκδοση.
  2. HTML Validator, δωρεάν υπηρεσία για να ελέγξετε την εγκυρότητα των ιστοσελίδων σύμφωνα με τα δημοσιευμένα πρότυπα HTML.
  3. Web Page Backward Compatibility Viewer, ένα εργαλείο για την προβολή των ιστοσελίδων σας χωρίς τις διάφορες λειτουργίες των σύγχρονων φυλλομετρητών.
  4. Lynx Viewer, μια δωρεάν υπηρεσία για να δείτε πως θα φαινόντουσαν οι ιστοσελίδες σας σε Lynx.